Založ si blog

Aj Vám sa zdá, že kedysi boli veci kvalitnejšie?

Je to tak. V súčasnosti väčšina z nás, nakupujúcich, uprednostňuje veci s nižšou cenou. Preto sa výrobcovia snažia znižovať náklady, čo neraz prináša aj znižovanie kvality. A následne sa nám občas stane, že kávovar, vŕtačka či práčka sa pokazí krátko po 2-3 rokoch používania. Alebo oblečenie, ktoré sa pára a rýchlo sa vyderie, čo zase nevadí tým, čo by mali radi každý deň oblečené niečo nové. Žiaľ.

Jedným z následkov je, že množstvo odpadu rastie, lebo tieto veci nakupujeme častejšie. Nové veci devastujú planétu pri získavaní materiálov, výrobe a doprave. Staré veci, čo vyhodíme, zase znečisťujú našu spoločnú planétu a jej ovzdušie, či už tým, že skončia mimo smetiska, alebo sú spálené, či skládkované.

Táto situácia nie je dôsledkom toho, že niekto nám chce zle, ale dôsledkom toho, že chceme nakupovať lacno, a mnohí aj často.

Riešenie?

A práve preto, aby sa nám veci menej kazili, aby boli ľahko a lacno opraviteľné, aby bolo oblečenie trvácnejšie, často preklínaný Brusel prišiel s riešením. Toto riešenie by nebolo možné na úrovni Slovenska, ak by sa nepridali aj iné štáty.

O čo ide?

Európsky parlament prijal nariadenie o ekodizajne, čo sú špeciálne pravidlá, ktoré majú posilniť trvanlivosť, možnosť opätovného využitia, opravy či recyklácie výrobkov.

Každý výrobok by mal byť navrhnutý a vyrobený tak, aby sa zabezpečila jeho maximálna životnosť a aby ho bolo možné upgradovať (namiesto kúpy nového). Pokazené tovary sa majú dať opraviť a keď sa prestanú používať, recyklovať.

Európska únia postupne vytvorí pravidlá „ekodizajnu“ pre jednotlivé druhy tovarov.“ (zdroj)

Viac na EURACTIV.

Mimochodom, k tvorbe pravidiel Európskou Komisiou sa môže vyjadriť každý, napr. na stránke Vyjadrite svoj názor.

Ako sa môžeme dovtípiť, takéto výsledky nie sú prínosom tých, čo sa do europarlamentu hrnú, aby si za kráľovské platy točili videá ako nadávajú na EÚ a Brusel. Je to prínosom tých, čo toľko nekričia, ale snažia sa niečo užitočné robiť. Pre nás.

Eurovoľby – obhájime prvenstvo v neúčasti?

02.04.2024

Neviem. Ale dá sa pozrieť na vývoj volebnej účasti v minulosti, a záujem o nadchádzajúce voľby. Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 8. júna 2024 (zapísané v kalendári?).

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

jurajsvec

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1582x
Priemerná čítanosť článkov: 791x

Autor blogu

Kategórie